Bouwkundige keuring Fundering

Bouwkundige Keuring Fundering


Bouwkundige keuring Fundering – Bel Premiumkeur voor een deskundig en een 100% onafhankelijk funderingsonderzoek want wij zijn het enige bedrijf in Nederland die de fundering onderzoekt tijdens de bouwkundige keuring.

Utrecht is een stad waar veel funderingsproblemen zijn, helaas leert de ervaring dat de makelaar en de verkoper van een huis u niet altijd vertellen dat het huis een funderingsprobleem heeft. 

Funderingsproblemen komen niet alleen voor in Utrecht, maar in heel Nederland.  Het is dus belangrijk om een bouwkundige in te schakelen die verstand heeft van funderingen. Ik voer bouwkundige keuringen uit in een straal van 40 km rondom Utrecht.

Je kunt de scheefstand van een huis meten door middel van een vloerwaterpassing en een lintvoegmeting. Twee hele eenvoudige metingen die al heel veel zeggen over de staat van de fundering. Ik ben een van de weinige in Nederland die deze apparatuur standaard mee neemt tijdens de bouwkundige keuring van een woning. Dus je hoeft niet altijd de fundering op te graven om een redelijk goed beeld krijgen van de fundering. Als je een ervaren bouwkundig inspecteur bent zoals ik weet je hoe je funderingsproblemen kunt herkennen. Kies dus altijd voor de een bouwkundige keuring inclusief een check van de fundering.

Het is natuurlijk niet alleen de vloerwaterpassing en de lintvoegmeting op basis waarvan ik mijn conclusie trek. Als een huis verzakt is of een funderingsgebrek heeft kan je het meestal zien aan de buitenkant van een huis. Vaak liggen de vloeren in de woning ook niet waterpas. Een huis kopen is net als een tweedehands auto kopen je komt vaak pas na de koop er achter wat er aan de auto mankeert. Het is vooral de autohandelaar die mooie verkooppraatjes aan u verteld heeft. Hetzelfde gebeurt door makelaars.

De kwaliteit van een bouwkundige keuring en een funderingsonderzoek wordt vooral bepaald door de onafhankelijkheid van een inspecteur. Want zodra een inspecteur veel werk krijgt van een verkopend makelaar is de kans groot dat hij overmatig nuanceert. Door deze opstelling loopt u een enorm risico dat u een kat in de zak koopt. En er later achter komt dat u een huis heeft gekocht met een serieus funderingsgebrek.

Regelmatig lees ik bouwkundige rapporten door van andere bedrijven en dan zie ik een veel gebruikt  zinnetje staan. Specialistisch onderzoek noodzakelijk. Het bedrijf geeft aan geen uitspraak te willen doen en op deze manier maakt hij zich er makkelijk vanafJuridisch is dit slim want hij heeft wel een opmerking erover gemaakt, maar heeft het probleem doorgeschoven. Het is vooral de makelaar die jij hier mee blij maakt. Hetzelfde gebeurt met de kruipruimte. De kruipruimte wordt vaak vanuit het luik geïnspecteerd en dan wordt u als koper ook doorverwezen voor specialistisch onderzoek als men houtworm heeft gezien.

Met andere woorden u moet nog een keer geld uitgeven om een specialist in te huren die u wel kan vertellen of de fundering in orde is of niet.  En aangezien u vandaag de dag snel moet beslissen met het kopen van een huis heeft deze goedkope bouwkundige keuring u nergens gebracht, want u verkeert nog steeds in onzekerheid waardoor u geen goede aankoopbeslissing heeft kunnen nemen.

Om een echte funderingsspecialist te zijn heb je veel kennis en ervaring nodig, bij mij vindt u al deze kennis. Ik weet precies wat er in Utrecht speelt.

Met grote regelmaat word ik in Utrecht gevraagd om een onafhankelijk funderingsadvies te geven.  Er zijn verschillende manieren om de fundering te onderzoeken. De meest eenvoudige is een visuele inspectie met een vloerwaterpassing en een lintvoegmeting eventueel aangevuld met een archiefonderzoek bij de gemeente Utrecht.

Een tweede methode die nogal ingrijpend is een funderingsinspectie, dit is graaf onderzoek waarbij de houten palen van een huis blootgelegd worden.
Deze methode kost u minimaal € 6000€ 8000. Een funderingsinspectie wordt geëist door de gemeente Utrecht als je een huis wilt splitsen.
Maar deze dure methode heb je absoluut niet nodig als je een huis wilt kopen, bovendien zal de verkoper en de makelaar niet toestaan dat u een funderingsinspectie/graaf onderzoek uitvoert. In Utrecht heb je als koper van een huis vandaag de dag weinig in te brengen want er is dermate weinig aanbod van huizen dat je snel moet beslissen.

Ik raad u dringend aan om mij mee te nemen bij het kopen van een huis in Utrecht want ik heb alle kennis en ervaring om u te beschermen tegen een enorme miskoop.  Funderingsherstel van een huis in Utrecht kost u minimaal € 1500 per vierkante meter exclusief btw. En omdat bij funderingsherstel de bel-etage of het souterrain er volledig uit gesloopt wordt moet u ook nog eens keer € 1500 per vierkante meter rekenen exclusief btw om het huis weer in originele staat terug te brengen.

Funderingsherstel + de verbouwing kost u ruim € 3000 per vierkante meter en dit is nog exclusief de kosten van een architect en een constructeur en de aanvraag van een omgevingsvergunning. Dit kost minimaal € 10.000. De bewoner op de bel-etage moet minimaal zes maanden ergens anders wonen en dit kost de vereniging van eigenaren ook nog een keer geld. Het huren van een tijdelijke woning inclusief de verhuiskosten en het tijdelijk opslaan van alle inventaris gaat de VVe ook nog eens € 15.000 kosten.

De fundering is het duurste en grootste bouwkundig gebrek en juist daarom is het belangrijk om een 100% onafhankelijke fundering specialist mee te nemen.

Meetbouten Utrecht


Als ik tijdens de bouwkundige keuring zie dat de fundering van het aan te kopen huis twijfelachtig is dan laat ik u dat altijd weten. Als ik een bouwkundige keuring uitvoer bekijk ik altijd de naastgelegen panden want als er funderingsproblemen te zien zijn bij de buren is de kans groot dat de fundering van uw aan te kopen huis ook slecht is, maar dit is niet altijd het geval.

Huizen waarvan de fundering verdacht is zijn vaak voorzien van meetbouten. 

Meetbouten is de meest betaalbare manier en de meest doeltreffende manier om de fundering over een langere tijd te kunnen monitoren.

Er hoorden minstens 6-8 meetbouten op een huis geplaatst zijn voordat je een goed oordeel kunt geven over de fundering.

Gegevens van meetbouten die alleen op de voorgevel van het huis zijn geplaatst zijn geven een onvolledig beeld over de fundering van het huis, u kunt absoluut niet vertrouwen op deze gegevens.

Als de makelaar u oude meetbout gegevens verstrekt wordt u misleid want op basis hiervan kunt u absoluut geen conclusies trekken.

Bouwkundige keuring Fundering (1)
Bouwkundige keuring Fundering (2)
Bouwkundige keuring Fundering (3)
Bouwkundige keuring Fundering (4)

Meldingsplicht


Volgens de Nederlandse wet heeft de verkoper van een huis een meldingsplicht. Een meldingsplicht betekent dat de verkoper/makelaar moet melden dat het huis een bouwkundig gebrek heeft. Helaas ontmoet ik maar weinig mensen die volledig openheid geven over de bouwkundige staat van een huis.
Gelukkig zijn er mensen die dat wel doen en dat is vaak een positief teken. In Utrecht waar veel huizen staan die oud zijn kan men zeer serieuze problemen met de fundering verwachten. Wist u dat de gemiddelde leeftijd van houten paal fundering 90 jaar is. U kunt er dus niet zomaar op vertrouwen dat de fundering van een oud huis goed is. U kunt als koper ernstig misleid worden, vele malen heb ik makelaars horen zeggen dat de fundering van een huis vernieuwd was. Na onderzoek bij het gemeente bouwarchief van Utrecht kwam ik er achter dat de fundering van, maar 1 bouwmuur was vervangen.
Het huis is dus gedeeltelijk vernieuwd en dus niet helemaal. Ook ken ik situaties waarbij jaren geleden het pand een funderingscode 2 had gekregen.
Dat betekent minimaal 25 jaar goed. Maar de fundering van een huis kan ernstig verslechteren en juist daarom is de bouwkundige keuring van de fundering zo belangrijk. funderingsherstel in Utrecht kost al snel tussen de € 50.000 – € 100.000.

Funderingscode Utrecht


Hieronder de betekenis van de funderingscode

Funderingscode    1: nieuwbouw staat
Funderingscode    2: redelijk/goede staat (binnen 25 jaar geen onderhoud nodig)
Funderingscode    3: matige staat (binnen 10 jaar herstellen)
Funderingscode    4: slechte staat (direct herstellen)

Als je een pand wil splitsen eist de gemeente Utrecht een funderingscode 2 en dat zou dus betekenen dat de fundering binnen 25 jaar geen onderhoud nodig heeft.

Helaas mag u hier niet op vertrouwen want houten funderingspalen zijn erg kwetsbaar. De levensduur van een houten funderingspaal is gemiddeld 90 jaar en dat terwijl de meeste huizen in Utrecht ouder zijn dan 100 jaar. Dus een bouwkundige keuring waarbij ook een aanvullend funderingsonderzoek wordt uitgevoerd is een must.

Als u het nodig vind kan ik voor u naar de gemeente Utrecht gaan om verder onderzoek naar de fundering te doen, ik vraag het dossier op van het desbetreffende huis en lees door alle bouwkundige stukken heen zodat ik u precies kan vertellen wat er aan een huis mankeert of niet.

Mocht ik tijdens de bouwkundige keuring een serieus funderingsgebrek signaleren dan zijn er 2 mogelijkheden namelijk, u kunt besluiten af te zien van de koop of eventueel flink te onderhandelen. Lees over het verdoezelen van funderingsproblemen in Utrecht.

 
Bouwkundige keuring Fundering (5)
Bouwkundige keuring Fundering (6)
Bouwkundige keuring Fundering (7)
Bouwkundige keuring Fundering (8)
Wat inspecteren wij ! 

 • Aarding groepenkast
 • Aanwezigheid van aardpen
 • Aarding stopcontacten
 • Groepenkaart
 • Stopcontacten
 • Leidingen
 • Veiligheid
 • Brandveiligheid
 • Plafonds
 • Brandbare materialen
 • Giftige brandbare materialen
 • Aanwezigheid rookmelders (moet een goedgekeurde rookmelder zijn)
 • Inbraakbestendigheid + hang en sluitwerk
 • Buiten schilderwerk
 • Binnen schilderwerk
 • Keuken
 • Toilet
 • Tegelvloeren
 • Houten vloeren
 • Aanbouw
 • De fundering van de aanbouw of uitbouw
 • Vochtmetingen
 • Vochtplekken, schimmel
 • Algehele bouwkundige staat
 • Een zeer duidelijk advies over de fundering van het huis
 • Balkon constructie
 • Houten constructie balkon
 • Vloerconstructie beton
 • Hekwerk balkon constructie en veiligheid
 • Draagconstructie balkon
 • Staalconstructie balkon
 • Betonrot balkon
 • Cv-installatie
 • Bouwjaar cv-ketel en/of deze elk jaar een servicebeurt heeft gehad (stickers op ketel)
 • Rookgasafvoer
 • Zuurstoftoevoer
 • Aanwezigheid koolmonoxide melder (moet een goedgekeurde rookmelder zijn)
 • aanvoer en retour Leidingen van cv-installatie
 • Lekkages cv-ketel en radiatoren
 • Radiatoren
 • Vloerverwarming
 • Vloerverwarming unit
 • Pomp vloerverwarming
 • Inlaatcombinatie
 • Overdrukventiel
 • Thermostaat
 • Elektrische installatie
 • Groepenkast
 • Zekeringen
 • Aardlekschakelaar
 • Staalconstructie in de kruipruimte